Europol: Criminal Activity representerar 1,1% av Bitcoin-användningen

En Europol-rapport har avslöjat att endast 1,1% av Bitcoin- användningen är kopplad till kriminell aktivitet, en minskning med 94,5% från 2013. Denna enorma förändring beror på framväxten av Bitcoin-handel under åren sedan dess, men det är inte alla goda nyheter – Rapporten säger också att sekretessmynt, plånböcker och annan relaterad teknik utgör ett ”största hot” mot brottsbekämpande myndigheter i Europa och att cyberbrottslingar blir smartare i hur de hanterar olagligt erhållen kryptovaluta .

Europol – Cyberbrottslingar blir smartare

I den nya rapporten om organiserad brottslighet på internet, kallad Internet Organised Crime Threat Assessment (IOCTA) 2020, säger Europol att kryptovalutor „fortsätter att underlätta betalningar för olika former av cyberbrott“, med ransomware som den primära metoden och att förövare av sådana brott har utvecklat sin praxis för att använda sekretessinriktade mynt och tjänster för att undvika myndigheter.

Dessa „integritetsförbättrade myntkombinationer“ som Wasabi och Samurai blir mer populära bland illegala kryptovalutanvändare, trots att Chainalysis påstår sig kunna spåra transaktioner in och ut ur några av dessa blandningstjänster. Europol konstaterar att kryptovalutor har blivit „standardbetalningsmetod för … ransomware och andra utpressningssystem“ på grund av deras „tillförlitlighet, irreversibilitet för transaktioner och en upplevd grad av anonymitet“.

Myndigheter över hela världen har försökt ta itu med detta fenomen de senaste månaderna genom att anställa blockchain-analysföretag för att försöka hjälpa dem att spåra medel som skickas med hjälp av sekretessförbättrande teknik.

Laglig Bitcoin-användning dvärgar olaglig användning

Europols rapport var dock inte helt dåliga nyheter för kryptovaluta, eftersom de avslöjade att legitim användning av kryptovalutor har vuxit mycket snabbare än olaglig användning:

År 2019 var den överväldigande majoriteten av bitcoin-transaktioner kopplade till investerings- och
handelsaktivitet, så trots betydande missbruk motsvarar kriminell aktivitet endast 1,1% av de totala transaktionerna.

Enligt Europols egna siffror motsvarar detta en nedgång på 94,5% från 2013, då webbplatser som Silk Road var det främsta användningsfallet för kryptovalutor. Bitcoin-handel är så populär att den dvärgar olaglig användning, något som förespråkar kommer att vara mycket nöjda med tanke på Bitcoins fortsatta negativa uppfattning i hela världen.